Werken als Virtual Assistant voor Expats

Gepubliceerd op 13 juli 2020 om 10:05

 

Voordat ik dieper op dit onderwerp in ga, is de vraag: "Wat is een Expat?". 

Volgens het CBS is "Een Expat iemand die in een ander land geboren en opgegroeid is, die doorgaans meer verdient dan een reguliere werknemer, vaak werkt bij een internationaal georiënteerd bedrijf, hooggekwalificeerd is, niet de intentie heeft
zich permanent in Nederland te vestigen en zich niet of nauwelijks met Nederland(se waarden) identificeert". 

En als "vreemdeling" in ons land kun je je voorstellen dat ondersteuning op allerlei gebied nodig is en daar komt een Virtual Assistant met als specialisatie "Ondersteuning aan Expats" bij kijken. 

 

Wat maakt het zo leuk?

 

Als Virtual Assistant voer ik in principe dezelfde werkzaamheden uit voor Expats wat ik voor Nederlandse managers zou doen.

Elke manager kan mij bijvoorbeeld vragen om privézaken te regelen, zoals het maken van een afspraak bij de tandarts of op zoek gaan naar een interieurverzorger. Bij een Expat komen dit soort verzoeken vaker voor. Is dit structureel, dan zorg ik ervoor dat het wordt geregeld. Dit maakt het werk leuk doordat je inspeelt op de behoefte dat er op dat moment is. 

Jouw Beschikbaarheid

 

Je begeleidt Expats in hun privéleven omdat je merkt, tenzij een van de partners uit Nederland komt, ze geen sociaal netwerk hebben. Je bent door-de-weeks 24 uur beschikbaar voor jouw klanten en in noodgevallen sta je voor ze klaar. Je bent soms het enige vangnet dat er op dat moment is. Natuurlijk worden er daar goede afspraken over gemaakt en daar is zeker begrip voor.

Let wel dat je je uren registreert als je verschillende kleine opdrachten uitvoert, via één van de urenregistratie-programma's b.v. ToggleTimeWrite of via GratisSoftware.nu. Kies een programma dat bij jou past. 

 

Andere gewoontes

 

Expats hebben andere gewoonten dan Nederlanders. Deze verschillen zijn ook merkbaar bij Expats uit de Europese Unie.

Persoonlijk vind ik dat het mijn taak als Virtual Assistant is de klant te informeren over de gebruiken binnen ons land om daarmee ongemakkelijke situaties te voorkomen. 

 

Wat er komt er zoal bij kijken?

 

Als Virtual Assistant zorg je ervoor dat jouw klant het beste voorgeschoteld krijgt. Als er wordt gevraagd om bijvoorbeeld een Team Event te organiseren, is het budget natuurlijk heel belangrijk. Er wordt een concept programma samengesteld op basis van de wensen van de klant. Als dit akkoord is, start je met uitvoering van het plan. Heb je gasten uit het buitenland, valt er natuurlijk veel voor te regelen zoals de vliegtickets, transport van en naar de luchthaven, hotels, het programma, lunches/diner's. Houd ook rekening mee met de aanvraag van visas.

Daarnaast ben je een vraagbaak voor allerlei vragen zoals wijzigingen doorvoeren bij de Kamer van Koophandel, het overzetten van contracten bij de KPN, verhuizing van inboedel uit het buitenland, regelen van de vakanties en het vakantieprogramma, helpen bij het proces voor het verkrijgen van een rijbewijs, data en web research, spullen verkopen op Marktplaats, etc. 

 

Vertrouwensband

 

Door zo bezig te zijn ontstaat er vanzelf een vertrouwensband. De klant ervaart gegeven moment dat hij meer aan jou kan overlaten, en dat je de zaken op zijn/haar manier regelt. Dus carte blanche. Dat is altijd een prettig gevoel als je dat weet te bereiken.

 

Kortom:

 

Werken voor Expats is super leuk en uitdagend. Als je hieraan begint, is het zeker goed om het Engels te beheersen in woord en geschrift. Je leert enorm veel en groeit daardoor in jouw expertise. 

 

Enkele interessante links:

https://expats.startpagina.nl/

https://www.iamexpat.nl/

https://www.expatsocietyalmere.nl/

 

#virtualassistant #workingforexpats #upwork #entrepreneur #toggle #organisor #virtueelassistent #socialmedia  #expats #virtualpa036 #vacompany036 #onlinediensten #va #vamatch #expatsupportservices #virtualassistantservices

#iamexpat #expatsocietyalmere


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.